תכירו: לוחמי הרשת מעפולה

תלמידי כיתת 'מופת ליד' בבית הספר "אורט אורן" החליטו להצטרף למאבק ההסברתי למען מדינת ישראל ברשתות החברתיות בארץ ובעיקר בעולם. טבילת האש הראשונה נרשמה בעת מבצע 'שומר חומות' שהסתיים בהצלחה גם מבחינתם

תלמידי כיתה ח' בחטיבת הביניים "אורט אורן" בעפולה הצטרפו בתחילת השנה לשורות המאבק ברשתות החברתיות. "הלוחמים" הצעירים עושים זאת במסגרת התכנית "המסבירים הצעירים" eye2israel שהוקמה לפני יותר מעשור בשיתוף משרד החוץ, במטרה לפתוח ערוצי תקשורת ישירים בין בני נוער בישראל לבני נוער ברחבי העולם ולסייע בקידום תדמיתה של ישראל בעולם.
התלמידים משתמשים ברשתות החברתיות ובערוצים נוספים, ומפרסמים באופן שוטף פוסטים, ציוצים, תמונות, כתבות, סרטונים, מצגות ועוד חומרי הסברה רבים ומגוונים שהם בעצמם יוצרים, באנגלית ושפות נוספות. כמו כן, מגיבים התלמידים בזמן אמת על אירועים אקטואליים, משתפים בחיי היומיום שלהם ומספקים הצצה מרתקת לחיים האמיתיים של בני הנוער בישראל.
במסגרת התכנית עברו התלמידים הכשרה מקצועית לצורך תפקידם כמסבירי ישראל בעולם. ההכשרה כוללת היכרות מעמיקה עם ההיסטוריה של מדינת ישראל בדגש על הסכסוך הישראלי-פלשתיני ועל דמותה של החברה הישראלית כיום לצד התמחות במיומנויות שונות עם דגש על הסברה באמצעים דיגיטליים.
כצעד ראשון פתחו התלמידים עמוד אינסטגרם באמצעותו הם מתייחסים לנושאים שמוצגים לציבור בצורה חלקית מוטה או חד צדדית כדי להביא לאיזון הסיקור בנושאים שנמצאים על סדר היום. "אנחנו מדינה קטנה אין לנו די כוח והשפעה בעולם ואין הרבה משאבים שמופנים לטובת נושא זה" סיפר אחד מ'הלוחמים', תלמיד כיתת "מופת ליד", נבו רגב: "במבצע שומר החומות זה מאוד בלט. היו בתי כנסת שנשרפו, הייתה אלימות ולא תמיד זה קיבל את הנפח הראוי בערוצי התקשורת. הרשתות החברתיות הן המענה ההולם להתמודדות עם התקשורת הממסדית ולשם כך אנו פועלים להיות שם תמיד עם היד על הדופק".
במהלך אירועים בעלי פרופיל גבוה כמו מבצע 'שומר חומות' האחרון מתפעלים התלמידים חמ"ל הסברה מקומי וחמ"ל הסברה וירטואלי בו הם מעדכנים באופן שוטף את המדיה החברתית ואתרי אינטרנט, מפיצים חומרי הסברה של משרד החוץ, מנהלים דיונים ברשת ופונים לקהל שבדרך כלל לא מתייחסים אליו בתקשורת המסורתית בני הנוער בעולם, אלו שיעצבו את דעת הקהל בעתיד. התלמידה אליה אלקבץ הוסיפה: "אנחנו מבינים את חשיבות התפקיד שלנו להיות שגרירים של הסברה. בעמוד האינסטגרם אנחנו כותבים באנגלית על נושאים שקשורים למדינה ואני מרגישה שאנחנו מצליחים להשפיע. חשוב לנו להגיע גם אל משפיענים ברשת, דמויות של מפורסמים הם כלי חשוב במשחק".