ניסים ונפלאות ב"העמק"

במרכז הרפואי העמק בעפולה טיפלו לאחרונה במסירות ובמקצועיות בשלוש יולדות שמאחוריהן שלושה סיפורי לידה מרגשים ומלאי תקווה

הצוותים הרפואיים במרכז הרפואי העמק בעפולה נחשפים מדי יום ביומו לרגעים מרגשים ועצובים, רגעים מאתגרים ומורכבים. בעת האחרונה, טיפלו אותם צוותים בשלוש יולדות ברגישות ומקצועיות וסייעו להן להביא לאוויר העולם עוללים יקרים ומקסימים.

• ילדה לאחר 4 שנים של טיפולי פוריות

לאחר שנים של טיפולים ביחידת הפוריות של המרכז הרפואי העמק, הצליחה שיר (שם בדוי), צעירה מעפולה, להיכנס להריון וללדת את בתה הבכורה.
"בגיל 17 התחלתי לסבול מכאבי בטן חזקים", מספרת שיר. "נאלצתי להתאשפז פעמים רבות וגילו שיש לי דלקות והידבקויות בחצוצרות. בנוסף, אבחנו אצלי אנדומטריוזיס. הרופאים המליצו לי לפנות ליחידת הפוריות של המרכז הרפואי העמק בשל חשש לקושי בקליטת הריון". לחצוצרות תפקיד מרכזי בקליטת הריון, כיוון ששם מתרחש המפגש בין הביצית לתא הזרע ושם מתפתח העובר בימיו הראשונים. כל פגיעה בחצוצרה עלולה למנוע הריון, מסביר ד"ר אמיר ויס, רופא בכיר ביחידה לטיפול בליקויי פריון במרכז הרפואי העמק.
"במהלך השנים בהן הייתי מטופלת במרפאת הפוריות עברתי שלל טיפולים שכללו כריתת חצוצרות והקפאת ביציות. זה נמשך ארבע שנים וכבר הפסקתי לספור את כמות הטיפולים. לאחר הפעם האחרונה שביצעו לי החזרת עוברים, הגעתי לבדיקות שגרתיות שמבצעים לאחר טיפולי החזרה. ציפיתי לקבל תשובה שלילית כמו תמיד אבל הפעם קרה נס. מירב האחות האחראית ביחידה התקשרה ואמרה לי "את בהריון", באותה שנייה צרחתי, רעדתי מאושר. זה היה אמור להיות הטיפול האחרון לפני שאני מתחתנת. בעלי רצה ואני לא, כבר הייתי בשלב של חוסר אמונה, מזל שהוא התעקש". לאחר 7 סבבים של שאיבת ביציות, ו9 טיפולים של החזרת עוברים, הרתה שיר. "ההיריון והלידה היו תקינים לחלוטין, ילדתי בניתוח קיסרי חירום כי חשדו ברעלת הריון ויילדו אותי בשבוע 38. היום התינוקת בת חודש וחצי ולהיות אמא שלה זה כיף לא נורמלי, זה שווה הכול, כל הסבל שעברנו נשכח. לא האמנתי שהם יצליחו, לא הייתה לי אפילו תקווה, אבל הם פשוט החדירו בי אותה, הם יודעים להרים ולחזק, כמו משפחה".
מירב בונה, אחות אחראית ביחידה לטיפול בליקויי פריון מספרת "הצוות במרפאת הפוריות מלווה את הזוגות בתהליך הטיפולי שכולל בתוכו לא מעט קשיים פיזיים ומנטליים. בדיקות חוזרות ונשנות, הורמונים, זריקות, תסכול, הציפיה לתשובה חיובית לאחר טיפול והאכזבה כאשר היא לא מגיעה. בכל אלו אנחנו שם לצדם, עוזרים להם לקחת עוד נשימה, למצוא כוחות להמשיך ולא לוותר. את שיר ליווינו במשך שנים של טיפולים, קשה לי להסביר את ההתרגשות והשמחה שחווינו יחד איתה כאשר בישרנו לה על ההיריון, התשובה החיובית הרעידה ושימחה את הלבבות בכל היחידה".

• נס קטן (במשקל 865 גרם) נולד פה

חן מורלי מבית שאן אושפזה במחלקת אם ועובר בשבוע 24 להריונה השני, עם עובר קטן משקל, רעלת הריון חריפה והיפרדות שלייה. כנגד כל הסיכויים ובעזרת הצוות המקצועי של המרכז הרפואי העמק היא ילדה את סתיו, בתה השנייה.
"בגלל שהעובר שברחם היה קטן מבחינת משקלו ביחס לגיל ההיריון ומכיוון שסבלתי מרעלת הריון חמורה והיפרדות שלייה שלוותה בדימומים אשפזו אותי במחלקת אם ועובר".
"רעלת הריון היא מצב מסכן חיים שמתרחש אצל נשים הרות או נשים אחרי לידה. אחד המאפיינים של המחלה הוא כיווץ של כלי דם, שמצד אחד גורם לעליית לחץ הדם ומצד שני מביא לירידה בזרימת הדם לאיברים השונים, לשליה ולעובר. כתוצאה מכך, הגדילה של העובר נפגעת. המשמעות של עובר שלא גדל כמו שצריך אינה פשוטה", מסביר פרופ' זהר נחום, מנהל השירות לרפואת אם ועובר במרכז הרפואי העמק. "במצב כזה העובר שברחם עשוי לא לשרוד או לא להתפתח כראוי. במקרה הזה נוצר מצב מאוד מורכב ומסוכן לאם ולעובר כאשר הוחלט להמשיך את ההיריון".
"הייתי מודעת לסיכונים הכרוכים בהמשך ההיריון והחלטתי להמשיך", מסבירה חן. "רציתי למשוך את ההיריון כמה שיותר זמן כדי שהעובר יצליח לגדול ולהתפתח בתוך הרחם. קיבלתי השגחה צמודה וטיפול מסור מהצוות בבית החולים".
"הצלחנו למשוך את ההיריון עוד חודש" מספר פרופ' נחום. "למרות הסיבוכים, הדימומים והקשיים, יחד עם תנאי התחלה מאוד קשים, הצלחנו כנגד כל הסיכויים. לאחר חודש ילדה חן, בניתוח קיסרי חירום עקב ירידת מים ודימום, תינוקת במשקל 865 גרם, במצב טוב, שאושפזה בפגייה".
היום, לאחר 6 שבועות בפגייה התינוקת ששמה סתיו שוקלת 1.5 ק"ג ובעצם הכפילה את משקל הלידה שלה. "אני מגיעה לכאן כל בוקר להיות עם התינוקת שלי ומודה לאל שכך זה נגמר".

• הכל אפשרי: הנס הנפלא של יעלה

"עברתי הריון לא פשוט", מספרת יעלה יאמין בת ה-33 שילדה בן בריא לאחר הריון מורכב בהעמק. "כבר בשבוע 27, שזה שבוע צעיר יחסית של ההיריון, נאלצתי להתאשפז במחלקת אם ועובר. סבלתי מדימומים חוזרים ונשנים ולאורך כל התקופה ועד סוף ההיריון התאשפזתי ושוחררתי לסירוגין. האשפוז האחרון נמשך חמישה שבועות והסתיים בלידה בשבוע 36. בכל תקופת האשפוז בקושי ראיתי את ביתי הבכורה שהייתה בבית וצוות מחלקת אם ועובר ויולדות א' בעצם הפכו למשפחה עבורי. בזכותם הצלחתי להגיע לשבוע 36 וללדת תינוק בריא במשקל 2.700 ק"ג, לא האמנתי שזה יקרה".
"דימום חמור במהלך ההיריון, עקב שליית פתח כמו במקרה של יעלה, שלא מטפלים בו כראוי עשוי לסכן את האם והעובר", מסביר פרופ' נחום. "במצב כזה יש צורך בהשגחה, מתן נוזלים וטיפולים נוספים ולכן אשפזנו את יעלה. במצב של דימום משמעותי, אספקת הדם לעובר נפגעת, פחות חמצן מגיע לעובר דרך השלייה וזה עשוי להוביל למצוקה עוברית". ״המטרה שהרופאים הציבו הייתה להגיע לשבוע 34", יעלה מסבירה. "למרות הדימומים והקושי הצלחנו להגיע אפילו לשבוע 36 וזה היה השיג אדיר מבחינתי".
פרופ' זהר נחום מספר: "בשבוע ה36, יום לפני הניתוח הקיסרי המתוכנן, הופיע דימום חזק שחייב אותנו להתערב ולסייע. זה היה הריון ממושך וקשה, שלווה בדימום מסיבי אבל נגמר בטוב גם לאם וגם לילוד".
"קראתי לתינוק ארי בגלל התקופה הקשה שעברנו אבל יצאנו מחוזקים. משמעות השם היא חוזק, התגברות, חזק כמו אריה. צוות מחלקת אם ועובר ויולדות א' שטיפלו בי היו מדהימים, הם היו לי לבית ומשפחה והם חלק גדול מהנס הזה", מסכמת יעלה.