נגיף הקורונה עלול לפגוע בפוריות הגבר

פרופ' מרכוס: "המאמר תומך במתן חיסון נגד קורונה לגברים צעירים בגיל הפוריות. אין להתייחס לשמועות שהחיסון גורם לפגיעה בפוריות, אין לכך כל בסיס מדעי, ההפך". צילום: פוריה

מאמר שכתב פרופ' ג'וני יונס, מנהל יחידת ההפריה החוץ גופית, במרכז הרפואי פוריה מצביע על חשש לפגיעה בפוריות של גברים שחלו בקורונה. המאמר פורסם במגזין רפואי מוביל והגיע לרשימת המאמרים המובילים לאחר שזכה לחשיפה של למעלה מ24,000 קוראים.
המאמר אשר פורסם בחודש מאי 2020, זמן קצר לאחר פרוץ המגפה, נכתב על ידי פרופ' יונס, יחד עם פרופ' קרל סקורצקי, דיקאן הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן בגליל, ופרופ' זייד עבאסי, מביה"ח רמב"ם.
החוקרים מצביעים על חשש לפגיעה בפוריות של גברים שחלו ב COVID-19. פרופ' יונס מסביר, "מחולל המחלה הנגיף SARS-CoV-2 נכנס לתאי הגוף וגורם למחלה ע"י קשירה לקולטן (רצפטור) חלבון על תא המאחסן שנקרא ACE2. החלבון הזה קיים בראות, בלב, בכליות ובעוד איברים אחרים, אך מתברר שהוא קיים גם באשכים. מאחר וידוע שהמחלה פוגעת בראות, בלב ובכליות בדקנו  כיצד הנגיף משפיע על האשכים ועל מערכת הרבייה הזכרית וכתוצאה מכך על פוריות הגבר. המסקנה אליה הגענו היא ש ACE2 מעורב בבקרת ייצור תקינה של הורמונים זכרים ותאי זרע באשכים. כלומר, הדבקה ע"י הנגיף עלולה לזהם את האשכים כשהוא נכנס לתאים דרך ACE2 וכתוצאה מכך לפגוע בפוריות הגבר".
כאמור, בימים האחרונים התבשר פרופ' יונס כי המאמר נכנס לרשימת 5 המאמרים המובילים של American Physiological Society מבין כלל המאמרים אשר פורסמו בכלל העיתונים של החברה בשנת 2020 (יש 18 עיתונים ומגזינים).
פרופ' יונס מדגיש לסיכום, "המאמר תומך במתן חיסון נגד קורונה לגברים צעירים בגיל הפוריות. אין להתייחס לשמועות שהחיסון גורם לפגיעה בפוריות, אין לכך כל בסיס מדעי, ההפך, כל האיגודים המקצועיים בתחום, חוזרים וממליצים לגברים ולנשים בגיל הפוריות, להתחסן נגד קורונה".