לראשונה בצפון: שחזור סחוס מפרק הירך בעזרת השתלת גיד מתורם זר

ניתוח ראשון מסוגו בצפון בוצע לאחרונה על ידי ע"י ד"ר בנג'מין דומב משיקאגו, ארה"ב שהגיע במיוחד לבצע את הניתוח הנדיר ולשפר באופן דרמתי את איכות חייו של הצעיר שסבל מכאבים וצליעה. צילום: נתנאל אייזיק

י', צעיר בשנות ה-20 לחייו, נפצע לפני כשנתיים במפרק הירך. לאחר בירור שעבר שכלל בדיקת MRI, נמצא שי' סובל מקרע בסחוס שאוטם את המפרק ששמו בעגה המקצועית לברום (Labrum).
הלברום בירך הוא המקבילה האנטומית של המניסקוס בברך. הוא מעמיק את מפרק הירך, שומר על הנוזלים שמסככים את המפרק ומאפשר תנועה חלקה בין חלקיו. קרע בלברום גורם לכאבים ולצליעה, מגבלה קשה לבחור בגילו של י' והוא הופנה לרמב"ם, שם עבר ניתוח ארתרוסקופי (ניתוח זעיר פולשני במפרק) לתיקון הקרע.

• דרך חתכים קטנים, אל מפרק הירך הפגוע

אולם, למרות שהניתוח הסתיים בהצלחה, שנה וחצי לאחר מכן י' המשיך לסבול מכאבים ומפגיעה באיכות חייו. בניתוח חדשני וראשון מסוגו באזור הצפון, י' עבר השבוע טיפול מתקדם לבעיה ממנה הוא סובל: שחזור לברום חדש באמצעות שתל של גיד מתורם חיצוני. בישראל נעשו רק כמה ניתוחים בודדים מהסוג הזה, כאשר קומץ קטן של רופאים בארץ מחזיק במיומנות הנדרשת לכך.


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


הניתוח שבוצע ברמב"ם נעשה ע"י ד"ר בנג'מין דומב משיקאגו, ארה"ב, אחד הרופאים המובילים בעולם בתחום ארתרוסקופית הירך, אשר הגיע לחיפה כדי להציג את השיטה החדשנית בפני צוות בית החולים ומנתחים מבתי חולים נוספים בארץ.
שחזור הלברום של י' נעשה באמצעות הכנסת שתל גיד מתורם חיצוני, דרך חתכים קטנים, אל מפרק הירך הפגוע ולאחר מכן נעשה קיבוע של השתל למקומו בעזרת עוגנים, באופן הדומה לתהליך תיקון הלברום המקורי. במהלך הניתוח נעשה שימוש בשתל גיד ארוך מהרצוי, כאשר בסיום הקיבוע השתל נחתך לפי הצורך ומותאם באופן מדויק למטופל. הגידים הנתרמים על ידי תורם חיצוני מגיעים ממאגר תורמים מחו"ל, כאשר ניתן לעשות שימוש בשתל גיד עצמי, אם כי הדבר פחות מומלץ.