לא מתחילים את שנת הלימודים בלי ביקור במרפאות 'כללית'

במהלך החודש הקרוב ייערכו בדיקות מעקב לילדים והדרכות לקראת החזרה לבתי הספר ולגנים

במהלך החודש הקרוב יקיימו רופאים, אחיות, דיאטנים, ומחנכי בריאות של 'כללית' מגוון פעילויות להכנת הילדים והוריהם לקראת החזרה למסגרות הלימודים, בדגש על מתן כלים והמלצות לאימוץ אורח חיים בריא ואיתור בעיות אשר יכולות להשפיע על היכולות וההישגים של הילדים. הפעילות יתקיימו במרכזי בריאות הילד של 'כללית' ובמרפאות ויכללו מפגשי הכנה לילדים העולים לכיתה א', סדנאות והדרכות בנושאי תזונה נכונה, נשיאת משקל על הגב, יציבה נכונה, מדידת גובה ומשקל, בדיקות ראיה, הדרכה על שמירת היגיינת הפה, זהירות בדרכים ועוד. לדברי ברוריה ריקון, מנהלת סיעוד בכללית מחוז צפון, "כניסה למערכת החינוך, כמו כל מסגרת לימודית חדשה, כרוכה בהתרגשות רבה ובקביעת סדר יום חדש לילד ולכל בני המשפחה. החזרה לשגרה עם סיומה של חופשה ממושכת מהווה הזדמנות לאימוץ הרגלי בריאות מומלצים ומתן ידע וכלים בנוגע לילדים ולהורים בנוגע לתזונה, שינה, יציבה נכונה, פעילות גופנית – כל זאת כדי לסייע לילדים למצות את יכולותיהם, הישגיהם ותפקודיהם. בנוסף להקניית הידע, הפעילויות במרפאות מאפשרות לאתר קשיים אשר דורשים בדיקה ובירור בכל הקשור לראיה, למשקל, ליציבה ולהתפתחות הילד". עוד מוסיפה ברוריה ריקון, "כי בשנה שעברה במסגרת הפעילויות שערכנו בנושא החזרה ללימודים פגשו והדרכנו מעל ל- 120,000 ילדים ואיתרנו לא מעט ילדים שהופנו לביצוע בדיקות והמשך מעקב אצל מגוון מטפלים בעיקר בנושאים הנוגעים לנושא של תזונה שכן הנתונים בישראל מצביעים כ-30% מהילדים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר".


[dfp name="728×90" height="728" width="90"]


המלצות ממומחי 'כללית' לקראת החזרה למסגרות הלימודים:

שגרה: החזרה לבית-הספר ולגן כרוכה בדרך- כלל, בהתרגשות רבה, ובקביעת סדר יום המותאם ללימודים. כדי להקל על ההסתגלות מחדש כדאי לקבוע סדר יום חדש בשיתוף עם הילדים : זמןלחברים, זמן לחוגים, שיעורים, ארוחה משפחתית וכו'.
שינה: חשוב שילדיכם ישנו את מספר השעות המומלץ לגילם, ולתרגל איתם את שעות הקימה הקבועות כמה ימים לפני סיום החופש הגדול.
ילקוט: אורך רצועות הכתפיים צריך להיות שווה בשני הצדדים, חשוב לוודא שישנה חלוקה שווה של עומס המשקל. משקל הילקוט כשהוא מלא – לא יעלה על 15% ממשקל
הגוף. אם יש צורך בנשיאת ספר כבד במיוחד, עדיף להדריך את הילד לשאת אותו בידיים בתנועה של חיבוק לפני החזה.
חשוב מאוד להסביר לילדים שעליהם להודיע להורים אם מופיעים כאבי גב, או כתפיים, בעת נשיאת הילקוט.
תזונה והרגלי אכילהקיימת חשיבות רבה להקניית הרגלי אכילה נכונים ולבניית תפריט מאוזן.בתכנון התפריט, יש להתחשב ברגישויות שיש לילד/ה למזון,
צרכי הגדילה של הגוף, הרגלי המשפחה,העדפות אישיות של הילד/ה.
עקרונות לבניית התפריט: חלוקת התפריט לשלוש ארוחות עיקריות ולשתי ארוחות ביניים. מומלץ שהתפריט יכלול ירקות ופירות מ 5- צבעים שונים מידי יום.
לכלול את 4 קבוצות המזון בכל ארוחה עיקרית: ירקות ופירות; דגנים; בשרים, דגים, מוצרי חלב,קטניות ; שומנים – רצוי מהצומח (למשל אבוקדו, זיתים, טחינה). חלב ומוצריו: חלב, יוגורט, גבינה- לפחות 3 מוצרי חלב ביום.
רצוי לקחת בחשבון את ההמלצות הנ"ל כשמתכננים את ארוחת העשר שהילדים לוקחים איתם לבית הספר חשוב ביותר שילדיכם יתרגלו לשתיית מיםוימעיטו בשתיית משקאות מומתקים.
פעילות גופנית: חשוב שלצד הזמן המושקע בלימודים, יעסקו ילדיכם בפעילות גופנית באופן סדיר ולמשך 60 דקות לפחות מידי יום (אפשר במצטבר במהלך היום).
הגבלת שעות מסך: מומלץ לנסות ולצמצם שעות מסך ככל שניתן.
סביבה בטוחה: תאונות אינן קורות מאליהן, אלא נגרמות מהתנהגות בלתי זהירה, או מגורמים בסביבה שאינם תקינים. חלק גדול מהתאונות ניתן למנוע! חשוב להקפיד
שהילדים יחבשו קסדהוישתמשו במגנים, בהתאם לצורך, כאשר רוכבים על אופניים, סקייטבורד, או על קורקינט.
חשוב שכהורים תשמשו דוגמא אישית ותקפידו להיחגר בחגורת בטיחות במכונית ולחבוש קסדה בזמן רכיבה– כי אז יש סיכוי טוב שגם ילדיכם יקפידו על כך.
בעת חציית כביש – מומלץ שילדים עד גיל 9 יחצו כביש בליווי מבוגר, מכיוון שעד גיל זה הם מתקשים להעריך מרחק ומהירות נסיעה של מכוניתקרבה, ולכן אינם יכולים לקבל בעצמם החלטה לחצות כביש בבטחה.
בריאות השן: תפקיד השיניים לסייע באכילה ובדיבור, והן גם משפיעות על מראה הפנים – לכן חשוב לשמור על בריאותן.
יש להקפיד על הרגלי ניקיון הפה באמצעות צחצוח השיניים לפחות פעמיים ביום: בבוקר – אחרי ארוחת הבוקר; ובערב – לפני השינה.