חמישה טיפים לחנוכה בריא

שיר ערקי, תזונאית קלינית, שירותי בריאות כללית, מחוז צפון מעניקה לכם טיפים לטיגון בריא יותר. המחשה: נעם פרר

חנוכה, החג האהוב והמשפחתי נקשר בקשר הדוק עם השמן והטיגון כזכר לנס הגדול של פך השמן הקטן. לאוהבי הסופגניות והלביבות שלא יוותרו על הטיגון, מצורפים כמה טיפים לטיגון בריא יותר.

• טמפרטורת השמן

ראשית, חשוב לדעת כי טמפרטורת השמן בזמן הטיגון חשובה ביותר כיוון שמצד אחד, כאשר השמן חם מדי, המזון עלול להתבשל יתר על המידה ואף להישרף מבחוץ אך מנגד, לא יתבשל מספיק מבפנים. מצד שני, כאשר השמן אינו חם מספיק, יתארך משך הטיגון וכתוצאה מכך המזון יספוג יותר שמן. אז איך נדע האם השמן חם במידה הרצויה? ניתן להכניס שיפוד עשוי עץ ואם השמן יבעבע סביבו, סימן שהשמן חם ומוכן לטיגון.

העדיפו טיגון בשמן עמוק על פני טיגון בשמן רדוד

טיגון בשמן עמוק אשר חומם לטמפרטורה הרצויה (שיפוד עץ, זוכרים?) ייתן למזון 'מכת חום' היוצרת שכבה חיצונית שהינה פחות חדירה לשמן. כדי לשמור על טמפרטורת השמן כך שתהיה יחסית קבועה בכל משך הטיגון, מומלץ שהמזון המיועד לטיגון לא יהיה קר מידי אלא בטמפרטורת החדר, זאת כדי לצמצם את השפעתו על טמפרטורת השמן. בנוסף, כאשר מוסיפים שמן במהלך הטיגון העדיפו להוסיף בכל פעם כמות קטנה כדי למנוע את התקררות השמן מה שיוביל לספיגת יותר שמן אל המזון.

מניעת חמצון השמן

שמנים צמחיים (בהם אנו משתמשים בדרך כלל לטיגון) עוברים חמצון מואץ בטמפרטורות גבוהות. בתהליך זה, חומצות השומן מגיבות עם האוויר ליצירת חומרים המזיקים לגופנו. בכדי לצמצם את מידת החמצון של השמן, העדיפו טיגון בסיר צר ולא רחב, כך שטח פני השמן החשוף לאוויר (ומכך לחמצון) קטן יותר. הימנעו משימושים חוזרים בשמן. שמן שנעשה בו שימוש כבר עבר חמצון וכעת מכיל את אותם חומרים המזיקים לבריאות. חשוב לזכור כי התחמצנות השמן מתרחשת ברמה מסוימת גם לפני השימוש כתלות בצורת האחסון. העדיפו לאחסן את השמן במקום חשוך וקריר ושמרו על הבקבוק סגור למניעת כניסת אויר.

נסו לשלב בכל ארוחה גם ירקות

כמו לאורך כל השנה, ניתן לשלבם כסלט טרי/ פלטת ירקות או כירקות אפויים בתנור שם אפשר לגוון כיד הדמיון- על תבנית ענקית להניח חתיכות גסות של פלפלים בצבעים, פטריות, בצל, קישוא, חציל, כרוב ועוד ועוד- מעט שמן זית ומעט מלח ולתנור.

השתדלו להגדיר מראש מתי תרצו לאכול את הסופגנייה

אם כבר יש סופגניות בסביבה, השתדלו להגדיר מראש מתי תרצו לאכול את הסופגנייה.
 מומלץ להגיע לשלב אכילת הסופגניות כשאתם יחסית שבעים, אז, תצליחו להתפנק בשביל הטעם אבל לא כדי לשבוע, דבר שישפיע על הכמות הנאכלת. השתדלו להימנע מאכילת שאריות הסופגניות של הילדים. איכלו את הסופגנייה ליד שולחן וללא הסחות דעת, ממש כאילו הייתה ארוחה- כך הסיפוק יהיה גדול יותר.
ניתן למצוא בחנויות השונות גם סופגניות מיני, בהחלט אפשרות שממזערת את כמות הקלוריות. בנוסף, ייתכן ופתרון זה יתאים למי שבד"כ מתקשה לעצור אחרי סופגנייה אחת.

שלבו פשטידות על בסיס גבינות וירקות

מנהג נוסף שיש בחג הינו שילוב מאכלי חלב, זכר לגבורתה של יהודית. ניתן לשלב פשטידות על בסיס גבינות וירקות כחלק מהארוחה
זכרו כי חלק מההנאה הגדולה בחג הינה המשפחתיות והיחד סביב החנוכייה. פעמים רבות אנו נוטים לחבר באופן אוטומטי בין משפחתיות לאוכל אך ישיבה סביב החנוכייה יכולה להיות מלווה במש