חדש בכללית: מניעת עששת בטיפת חלב החל מהשן הראשונה

"מרכז בריאות הילד בית שאן של כללית נבחר להיות החלוץ הארצי בתכנית והילדים המגיעים לאחות טיפת החלב, נהנים כבר היום מהנחת הפלואוריד על השן על ידי אחות טיפת חלב", מספרת מיטל אלבז רכזת תחום רפואה מונעת במחוז צפון של כללית. צילום: כללית

בחודש יוני החלה תכנית מניעת עששת, בטיפות חלב של הכללית, ביוזמה משותפת של כללית סמייל וחטיבת הקהילה של שירותי בריאות כללית.
במסגרת ביקורים שגרתיים בטיפת החלב, הצוות יבחן את שיני הילדים ויסביר להורים על חשיבות הביקור השגרתי במרפאת השיניים במטרה ליצור חוויה חיובית לילד במרפאת השיניים ואיתור מוקדם של בעיות, ויציע להורים לבצע הנחת לכת פלואוריד לילדיהם במטרה למנוע את מחלת העששת עוד טרם התפתחה.
"מרכז בריאות הילד בית שאן של כללית נבחר להיות החלוץ הארצי בתכנית והילדים המגיעים לאחות טיפת החלב, נהנים כבר היום מהנחת הפלואוריד על השן על ידי אחות טיפת חלב", מספרת מיטל אלבז רכזת תחום רפואה מונעת במחוז צפון של כללית.
ד"ר חגי סלוצקי רופא השיניים הראשי של כללית סמייל, וד"ר סיגל מזור, ראש תחום בריאות הפה והשיניים בשירותי בריאות כללית, מסבירים מהו פלואוריד ומהי חשיבותו למניעת עששת, כיצד נכון לצרוך אותו ומהן הסכנות בשימוש לא מבוקר.

• מהו פלואוריד?

המינרל פלואוריד הוא היון השלילי של יסוד הפלואור. את יון הפלואוריד ניתן למצוא באופן טבעי במי שתיה. לפלואוריד השפעה מקומית וסיסטמית על השיניים והוא תורם למניעת עששת.

• מהי עששת השיניים?

עששת היא המחלה הכרונית הנפוצה ביותר בעולם. זוהי מחלה חיידקית זיהומית. העששת נוצרת בעקבות חומצה, שהיא תוצר לוואי של פירוק פחמימות על ידי החיידקים הנדבקים לשיניים.
גורמים רבים משפיעים על היווצרות העששת כמו תזונה (אכילה רבה של חטיפים ומתוקים) , הרגלי היגיינה (כמה ואיך מצחצחים שיניים), שימוש בפלואוריד (גם במרפאה אבל גם במשחת השיניים), צורת השיניים ויכולת הרוק לנטרל את החומצה שיוצרים החיידקים.

• כיצד פלואוריד מונע עששת?

הפלואוריד מונע עששת בארבע דרכים: מונע המסה של השן, מעודד בניה מחדש של השן בחלק המסויד שלה (שכבת האמייל), מעכב פעילות החיידקים בפרוק הסוכרים ומחזק את שכבת האמייל המצפה את השן.


ד"א סלוצקי: "עששת היא מחלה שמהווה סיכון בריאותי ומשפיעה על איכות החיים. מחלת העששת ניתנת למניעה. בתכנית זו אנו מנסים למנוע את המחלה עוד לפני היווצרותה באמצעות שיטות מוכחות בארץ ובעולם"


• פלואוריד מקומי

פלואוריד מקומי צורכים בשימוש ביתי באמצעות משחות שיניים ושטיפות פה. בנוסף ישנה אפשרות של טיפול מקצועי בפלואוריד מקומי בריכוזים גבוהים כדוגמת לכת הפלואוריד.

• שימוש בפלואוריד על ידי אנשי מקצוע

שימוש בלכה של פלואוריד, שמניחים אנשי המקצוע על השיניים, נמצא יעיל במיוחד במניעת עששת. מדובר בלכה בריכוז גבוה במיוחד 22,600ppm (חלקים למיליון), ריכוז שהוא עד פי 22 גבוה יותר ממשחת שיניים לילדים. בישראל תכניות שונות שמשתמשות במריחה של לכת פלואוריד למניעת עששת (טיפות חלב, גני ילדים) וכן טיפול זה ניתן במרפאה. השימוש בפלואוריד ניתן לביצוע 2-4 פעמים בשנה, והוא נמצא בטיחותי ומועיל במיוחד.

• פלואורוזיס דנטלי

השימוש בפלואוריד מנסה למצוא את האיזון בין אפקט מניעת עששת לבין פלואורוזיס דנטלי שעלול להיגרם משימוש מוגזם או לא מבוקר.  פלואורוזיס שנוצר מעודפים גדולים של המינרל מתבטאת בהכתמה לבנה על גבי השיניים. בליעת משחה לא מבוקרת בשנים האשונות לחיים, בהן מתפתח המשנן הקבוע, יכולה להוביל לפלואורוזיס. יש להקפיד להחזיק את משחת השיניים הביתית הרחק מהשיג ידם של ילדים במידה ונבלעה כמות גדולה של משחה, יש לשתות כוס חלב ולפנות את הילד למיון.

• ביקור אצל רופא השיניים

"ההמלצה היא להגיע לביקור שגרתי אצל רופא השיניים כחצי שנה לאחר בקיעת השן הראשונה או בגיל שנה. אנו מעודדים ביקור שגרתי תקופתי מאפשר יצירת קשר חיובי עם רופא השיניים, לאתר בעיות ולאפשר מניעה מוקדמת וכן לקדם את בריאות המטופל. במהלך ביקור הרופאים מעריכים את הסיכון של הילד לעששת ויכולים להמליץ על הוראות שונות מהחוזר בהתאם למצב האינדיבידואלי", מסכם ד"ר סלוצקי.
"עששת היא מחלה שמהווה סיכון בריאותי ומשפיעה על איכות החיים. מחלת העששת ניתנת למניעה. בתכנית זו אנו מנסים למנוע את המחלה עוד לפני היווצרותה באמצעות שיטות מוכחות בארץ ובעולם. העלאת המודעות לחשיבות היגיינת הפה, הדרכה לצחצוח מבקיעת השן הראשונה, יחד עם הדרכה לתזונה נכונה ובשילוב עם מריחת פלואוריד, יסייעו במניעת מחלת העששת, ואנו מצפים לראות הפחתה בתחלואה ושיפור באיכות החיים", ד"ר מזור מסכמת.