זמן קורונה: טיפים להורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז

מירה בוקאי, מרפאה בעיסוק במרפאת בריאות הנפש במרכז רפואי העמק בעפולה מסייעת להתמודד טוב יותר עם הסיטואציה המאתגרת

בשנים האחרונות, המודעות לקיום הפרעות קשב וריכוז במבוגרים הולכת וגדלה ויש יותר הבנה אודות מהות ההפרעה. בניגוד למה שחשבו פעם, בשיעור ניכר מהמקרים ההפרעה לא נעלמת בסוף גיל ההתבגרות.
"הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה מולדת ומשפחתית המשפיעה על יכולות ניהוליות שונות. ההפרעה מתבטאת במוסחות, שכחנות, קשיי ריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות. לעיתים, ישנו קושי בשליטה וויסות עוצמת הרגשות. מבוגרים רבים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז לא אובחנו בילדותם ולא טופלו, ועל רקע זה יתכנו הפרעות בחייהם הבוגרים בתחומים חברתיים ומשפחתיים, תעסוקתיים ואקדמיים, הפוגמות משמעותית באיכות החיים שלהם" מסבירה ד"ר ליאור אלישר, מומחית בפסיכיאטריה ומנהלת מרפאת הפרעות קשב למבוגרים בכללית מחוז צפון.

לדברי ד"ר אלישר, "שגרת היום יום חשובה לאנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז. המסגרות החינוכיות עברו לידי ההורים וכעת נדרשת מהם עירנות וניהול מהלך היום של הילדים. ההורים נדרשים לנהל סדר יום עם חלוקה לזמן למידה, זמן משחק, זמן מסכים וזמני ארוחות. לבעלי הפרעות קשב קושי מיוחד בשמירה על סדר וארגון ודווקא כעת עליהם להקפיד ביתר שאת על בית מאורגן ותכנון קפדני של המשימות המשפחתיות".
לעיתים, הפרעות הקשב והריכוז מלוות באימפולסיביות וזו גוברת כאשר ההורה מרגיש כי נגמר לו הכוח. ברגעים אלו, להורים קשה לפעמים לגייס את המאמץ ולגלות אמפטיה, שכל כך חשובה לקשר הורה-ילד, כלפי הילדים. כך, במקום להתייחס לילדים בסבלנות הם עלולים להצטייר כעצבניים.
"כל אלו, בשילוב עם שגרת היום החדשה, שואבים משאבים רבים מבעלי הפרעות הקשב ובסופו של דבר הם עלולים למצוא את עצמם ללא כוחות התמודדות ולחוש מצוקה נפשית. למרות זאת, ניתן למצוא את הדרכים להתמודד טוב יותר עם המצב החדש" משתפת מירה בוקאי, מרפאה בעיסוק במרפאת בריאות הנפש במרכז רפואי העמק.

אז איך יעברו ההורים עם הפרעת הקשב את "ימי הקורונה"?
הנה כמה טיפים:
* סדר יום –   הכינו מראש לוח זמנים שיכלול מגוון פעילויות. הגדירו מראש פרקי זמן להפסקות וגיוון בפעילות. חשוב במיוחד בימים אלו לשלב בסדר היום פעילויות שאתם ההורים אוהבים, משהו מהנה עבורכם. פעילות הדורשת מאמץ גדול מההורים, גם אם היא נחשבת ״טובה” עבור הילדים, לא תתרום לילדים אם ההורה שלהם מותש.

* מינון הפעילויות – בימים כאלו הורים שיתכננו סדר יום עמוס ומוגזם, עלולים להציב לילדים מטרות לא מציאותיות ובכך לייצר אכזבה בקרב הילדים, ותחושת אשמה בקרב ההורים. חשוב לשים לב למינון פעילויות נכון והגיוני. בכל יום להציב לעצמכם ולילדים מטרה ריאלית שהשגתה תלווה בתחושת הצלחה.

* מעבר מפעילות לפעילות – כדי להתגבר על הקושי בסידור הלו"ז, השתמשו בעזר חיצוני שיסייע לכם לעבור בצורה חלקה מפעילות לפעילות, כמו טיימר.

* תכנון תפריט יומי – תכננו יחד עם ילדכם תפריט שבועי וארגנו את הלו"ז בהתאם. הפרטים הקטנים חשובים כל כך לבעלי הפרעות הקשב ויכולה להקל עליכם. היעזרו ברשימות מוכנות מראש של רעיונות לארוחות ותכננו יחד עם הילדים את רשימת הקניות.

* פעילויות פנאי – הקפידו על הוראות משרד הבריאות ובמידה וניתן לשלב יציאה מהבית, שלבו זאת. השתמשו בכל חדרי הבית. מעבר בין חללים מייצר תחושה של תנועה, גם במרחב סגור ומצומצם יחסית. סדרו יחד עם ילדכם את הארון, הכינו איתם את הארוחות ותכננו איתם את הלו"ז.

* זמן לעצמכם – בעת תכנון הלו"ז פנו זמן לעצמכם. במידה והילדים בבית מפעילים אתכם ודורשים תשומת לב גם בזמן המסכים (אופייני לילדים עם הפרעות קשב), אפשר לפתוח אוהל קטן בתוך הבית – כך הם יצליחו טוב יותר להתמקד במסך ואתם תוכלו להתפנות לעצמכם. (רגע קטן עם כוס קפה עושה שינוי גדול בהמשך היום!)

* טיפול תרופתי – לאנשים שנוטלים תרופות להתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז בימים כתיקונם מומלץ להמשיך את הטיפול התרופתי כדי להתמודד עם משימות היומיום, שהן מורכבות לא פחות (לפעמים יותר) מדרישות מקום העבודה.  הטיפול יסייע בניהול הבית והמשפחה, על אחת כמה וכמה כשהזמן בבית הופך למאתגר יותר. עניין זה רלוונטי גם לילדים שנעזרים בטיפול תרופתי להתמודדות עם הפרעות קשב.

* שמירה על אופטימיות – אנשים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז מילדות מפתחים לעיתים לאורך השנים קשיים נוספים כמו תסמיני חרדה ודיכאון. זכרו שאומנם אנו באמצע משבר מורכב, אך המצב לא יישאר כך לעד. נסו שלא להישאב יותר מדי לנושא, התעדכנו כשצריך אך אל תתנו לעיסוק במגפה להשתלט עליכם, נסו לשמור על פרופורציות, הסתמכו רק על מידע אמין ומבוסס והעבירו לילדיכם מסר אופטימי.

"זכרו שלהפרעת הקשב יש גם היבטים חיוביים: נטייה לאימפולסיביות יכולה להתבטא כספונטניות ואנרגטיות, והורה  שמוכשר במיוחד במשחק חופשי ויצירתי עם הילדים.
בנוסף, אדם המתמודד מילדות עם הפרעת קשב, כבר עבר בחייו תקופות מורכבות ולכן פיתח לעצמו שיטות להתמודדות והרגעה. יחד נתמודד עם כל מה שיבוא" מסכמות ד"ר אלישר ומירה.

טיול ומפגש "עמק עיר" לזכרו של החייל שגב שוורץ ז"ל

|

״העמק״: שישה מגנטים נשלפו מילד בן 9

|