בצפון רוקחים לכם בריאות

לרגל יום הרוקח שצוין השבוע, מנהלת הרוקחות המחוזית של כללית מחוז צפון, ציפי ביטון, מספרת לכם שישה דברים שלא ידעתם על המקצוע ועאטף שחאדה – רוקח מצטיין מדבר על אהבתו למקצוע ועל הקשר שלו לגמילה מעישון. צילום: כללית

"במשך שנים רבות מתחולל תהליך מתמשך של שינוי אסטרטגי במקצוע הרוקחות הקהילתית, עיקרו של השינוי, הוא מעבר מהתמקדות במוצר (בתרופה), להתמקדות במטופל והוא נבע משינויים שחלו בסביבה המקצועית, בסביבה הרפואית, בסביבה הטכנולוגית ובסביבה המשפטית", כך אומרת ציפי ביטון, מנהלת הרוקחות המחוזית.
ביטון היא בוגרת לימודי רוקחות באוניברסיטה העברית בירושלים ולימודי תואר שני במנהלת עסקים בהתמחות בביומד. היא גדלה בעיר נתניה וכיום מתגוררת עם משפחתה בצפת. התחילה את דרכה בבי"ח מאיר בכפר סבא ובהמשך מונתה לנהל את בית המרקחת בשכונת כנען בצפת. לאחר מכן עברה לניהול מרחבי של אזור עפולה והעמקים ולפני כשנתיים התמנתה לרוקחת המחוזית.

לכבוד יום הרוקח שאלנו את ציפי מה אנחנו לא יודעים על מקצוע הרוקחות?
-הרוקחות הוא מקצוע עם מסורת רבת שנים, החל מהעת העתיקה. במסורת היהודית, הוא מוזכר בתורה בספר שמות. חרטומי מצרים העתיקה שביצעו חניטות, היו מן הסתם רוקחים.
לימודי הרוקחות נמשכים כ-4 שנים והם כוללים לימודי מתמטיקה, כימיה וביולוגיה ברמה גבוהה, בסיומם ישנה חצי שנת התנסות מעשית (סטאז').
בארץ ניתן ללמוד רוקחות ב2 אוניברסיטאות בלבד. אוניברסיטה העברית בירושלים ואוניברסיטת בן גוריון בב"ש. עקב מיעוט מקומות הלימוד רבים מהרוקחים העובדים בארץ למדו באוניברסיטאות בחו"ל.
פרט לרוקחים אותם אתם פוגשים בבתי המרקחת בקהילה ובבתי החולים, ניתן לפגוש בהם גם בחברות התרופות  ובמחקר אקדמי והם חלק ממקבלי ההחלטות בקביעת טיפול תרופתי בארץ.
הרוקחים נדרשים לזיכרון לא פחות ממעולה וכושר ריכוז גבוה, כשבבית מרקחת ממוצע יש כ1000 תרופות שונות. מתן תרופה נכונה, במינון הנכון, בשילוב הנכון עם הדרכה מותאמת, הם לעיתים שאלה של חיים ומוות.
הידע הנרחב שרכשו הרוקחים מאפשר להם להיות יועצי הטיפול התרופתי של המטופל ושל הצוות הרפואי.
עוד אומרת ציפי: "בשנה האחרונה כדי להרחיב ולהנגיש את השרות למטופלים, הרחבנו את מגוון השרותים הניתנים למטופלים ע"י בית המרקחת. ניתן להזמין תור מתוכנן לבית המרקחת באפליקציה של הכללית. ברוב בתי המרקחת ניתן להזמין את תרופות המרשם ו/או פריטים ללא מרשם ולאסוף אותם מהסניף או לקבל אותם עד הבית. ניתן לקבוע פגישת ייעוץ תרופתי אישי עם רוקח באופן פרונטלי או טלפוני- לקראת פגישה זו יעיין הרוקח בתיק הרפואי שלכם ובטיפול התרופתי אותו אתם נוטלים ויסכם עבורכם את המלצותיו. אנו ממליצים לכל מטופל להתייעץ עם רוקח לגבי הטיפול התרופתי אותו הוא נוטל ובעת קבלת תרופה חדשה".

• "כעובד אני מאמין שאני יכול להשפיע על בריאות המטופלים בתחומים נוספים"

דוגמא מצוינת לרוקחות אישית ומקצועית המובילה לתוצאות ולשביעות רצון מטופלים גבוהה, היא בחירתו של עאטף שחאדה, מנהל בית מרקחת במרפאת כללית ספאפרה לעובד מצטיין של כללית מחוז צפון לשנת 2020. הוא נולד וגדל בכפר עין מאהל. מגיל צעיר התעניין בכימיה ובתרופות ולצד אהבתו לאנשים והרצון לעזור לזולת חלם להיות רוקח. את לימודי הרוקחות הוא סיים באיטליה ולאחר שעבר את מבחן לשכת הרישוי בארץ החל לעבוד בכללית בעיר טבריה. משם עבר לעבוד בבימ"ר מרפאת המעיין וכיום הוא מנהל את בית המרקחת במרפאת נצרת ספאפרה.
את עאטף תוכלו לפגוש בבית המרקחת במרפאה בה הוא עובד אך לא רק, ב10 שנים האחרונות, עאטף, בנוסף לתפקידו, מנחה סדנאות לגמילה מעישון, סדנאות סוכרת וסדנאות שימוש מושכל בתרופות.

עאטף שחאדה. צילום: כללית
עאטף שחאדה

"אני  מאוד אוהב את המקצוע ומאמין ביכולת של הרוקח לסייע לקידום הטיפול הרפואי במטופל. בבית המרקחת במרפאה אני והצוות שלי שמים דגש על  הסברים מובנים וברורים למטופל ומתן ייעוץ המותאם לו. כעובד אני מאמין שאני יכול להשפיע על בריאות המטופלים בתחומים נוספים ובשל כך הצטרפתי לצוות המנחים של הכללית בתחום גמילה מעישון וסוכרת. ביוני 2010 התחלתי להנחות קבוצות גמילה מעישון ומאז ועד היום הנחתי מעל 200 סדנאות עם כ 1500 נגמלים מעישון. בשנים האחרונות אני לוקח חלק גם בסדנאות סוכרת במרפאות ומאז אני מעביר הרצאות בנושא שימוש מושכל בתרופות בכלל ובתרופות  סוכרת בפרט", סיפר שחאדה.